vrijdag 15 mei 2020

Breng de innerlijke kok in je naar boven

Anno 2020 leven we met meer dan 17 miljoen mensen in Nederland, hier vallen veel mensen in de horeca, waaronder thuiskoks, chef koks en ander personeel onder valt. . Gelukkig heeft Nederland een luxe positie betreft voedsel. We produceren namelijk drie keer zoveel voedsel dan dat we zelf kunnen consumeren. Van die 17 miljoen mensen is niet iedereen even fan van koken, maar vaak houdt men wel van eten. Aangezien niet iedereen het zich kan veroorloven om iedere dag naar een restaurant te gaan of een
thuiskok
in te huren moeten mensen thuis aan de slag gaan met potten en pannen. Grote kans dat die dagelijks werkzaamheden omslaan naar een passie voor goed eten. Maar hoe ontwikkel je nu die handige skills in koken?


Goede voorbereiding is het halve werk


Iedereen kent het gezegde ‘Goede voorbereiding is het halve werk’ en dat geldt ook voor in de keuken. In Frankrijk kwamen ze daar al vroeg achter. De term: mise-en-place is in Frankrijk tot stand gekomen en betekent letterlijk “op zijn plaats gezet”. De essentie hiervan is dat alle voorbereidende werkzaamheden in de keuken als eerste uitgevoerd moet worden om daadwerkelijk efficiënt aan de slag te gaan met koken. De horeca maakt gebruik van deze methode om de klanten een hogere snelheid in service te kunnen bieden. De aardappelen die gekookt worden vlak na het plaatsen van de bestelling zijn in de middag al geschild. Dit geldt niet alleen van schillen van producten, maar ook het wassen, snijden of voorgaren.


Thuis koken


Veel mensen hebben thuis de neiging om voor zichzelf met minimale inspanning te koken. Even een kwestie van wat aardappelen, groenten en een stuk vlees. Maar wanneer je een groot gezin hebt of gaat koken voor grote groepen mensen tijdens de feestdagen kun je het beste de mise-en-place methode toepassen. Op die manier creëer je overzicht en maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten