woensdag 29 augustus 2018

Wat is het zuinigste wegwerpbekertje?


Veelal is men in de veronderstelling dan koffiebekers slechter voor het milieu zijn dan de ouderwetse koffiemok. Waar men er wel van overtuigd is dat de koffiebekertjes én goedkoper én handiger zijn – je kunt ze namelijk direct weggooien in plaats van dat je ze af moet wassen – kost het wel meer energie om deze te produceren en te verwerken. Dit is niet het geval. Het kost namelijk veel energie om ook de koffiemok te produceren en daarbij kost ook het afwassen veel energie. Alle onderdelen tegen elkaar wegstrepend, komt de koffiebeker zelfs ietsje beter naar voren. Maar ook onder de koffiebekers zijn verschillen. Welke wegwerpbekertjes zijn er en welke is het zuinigst?
Uw Disposables levert 3 verschillende soorten koffiebekers, welke hieronder te zien zijn.

Plastic wegwerpbekertjes

De plastic wegwerpbeker wordt gezien als de standaardbeker. Wanneer je denkt aan een koffiebekertje, denk je aan dit bekertje. De plastic beker wordt over het algemeen gezien als zeer milieubelastend. Echter is dit niet helemaal waar. Je kunt plastic namelijk goed recyclen, mits het gescheiden is van de rest van het afval. Bij dit laatste gaat het vaak mis. Tevens zijn de bekertjes vrij hittegevoelig, waardoor men er in de praktijk meerdere gebruikt.

Kartonnen wegwerpbekertje (PLA-coating)

Het kartonnen wegwerpbekertje met PLA-coating kan heel milieuvriendelijk zijn. De bekertjes zijn niet hittegevoelig en geheel biologisch afbreekbaar. Het probleem is alleen dat dit afbreekproces dusdanig lang duurt, dat men de bekers vaak niet beschouwd als groenafval en deze alsnog doorstuurt naar de verbrandingsinstallatie. Zonde, maar waar.

Kartonnen wegwerpbekertje (PE-coating)

Het kartonnen wegwerpbekertje met PE-coating is op papier de meest milieuvriendelijk van de drie. Het heeft dezelfde eigenschappen als de beker met PLA-coating, alleen zijn er minder bomen nodig om deze te produceren. De bekertjes zijn echter dusdanig dus, dat men er ook van deze in de praktijk meerdere tegelijkertijd gebruikt.
Al met al hebben de bekertjes diverse voor en nadelen, waar amper verschil in milieubelasting in zit. Ga zuinig met de cups om en kies voor degene die jij het lekkerst vindt drinken!